آناند اسواروپ، محقق سلول بنیادی در موسسه ملی چشم و یکی از اعضای موسسههای ملی سلامت آمریکا گفت: «این کشف نشانگر قابلیت فوقالعاده تحقیقات سلولهای بنیادی در درمان گستره وسیعی از بیماریهای مرگبار و ناتوان کننده است که میلیونها انسان را مبتلا کرده است.»
محققان در آزمایشگاه، سلولهای بنیادی را به سلولهای شبه نرون تبدیل کردند و سپس آنها را به گوش داخلی خوکچههای هندی پیوند زدند. سه ماه بعد این خوکچهها بخشی از شنوایی خود را به دست آوردند. هدف از انجام این مطالعه، رشد مجدد سلولهای حساس شنوایی اعلام شده است. این سلولها نقش حیاتی در قدرت شنوایی پستانداران دارند. با این وجود محققان هنوز نمیدانند چگونه این فرآیند اتفاق میافتد. محققان در یک کنفرانس مطبوعاتی، هدف نهایی از انجام این تحقیقات را، مطالعات مشابه روی انسان اعلام کردند. هنگامیکه سلولهای حساس شنوایی در گوش داخلی انسان و سایر پستانداران در اثر صدای بلند، بیماریهای خودایمنی، داروهای سمی و یا پیری میمیرند، آسیب دایمی به شنوایی وارد میشود. در این میان پرندگان و خزندگان خوش شانسترند. سلولهای شنوایی آسیب دیده در این حیوانات، باززایی کردند و قدرت شنوایی حیوان را بازگرداندند. در یک مطالعه دیگر، مایکل زوبر و همکارانش در دانشگاه پزشکی سانی در نیویورک با استفاده از سلولهای بنیادی، در جنین نابینای قورباغه، چشمهای سالم تولید کردند. معمولا سلولهای بنیادی قورباغه در محیط آزمایشگاه فقط به پوست تبدیل میشوند اما گروه زوبر هفت عامل ژنتیکی مختلف را که موجب فعال شدن ژنهای تشکیل دهنده چشم میشوند، به ظرف آزمایش خود اضافه کردند.
زوبر گفت: «هنگامیکه سلولهای تغییر یافته به جنین قورباغه پیوند زده شد، نوزادان قورباغه، میتوانستند ببینند. آزمایشهای ژنتیکی نشان داده است سلولهای بنیادی به انواع بسیار متفاوت سلولها تبدیل میشوند.» با این وجود وی تاکید کرد که نتیجه این مطالعه هنوز روی انسان کاربردی ندارد. وی افزود: «هدف پزشکی باززایی، تولید مجدد انواع مختلف سلولها است.»
منبع: NIH
آفرین